התהליך הסיעודי והגדרת התפקיד

ישנו מפרט מהן הפעולות שנותר לאחות מוסמכת לבצע, ישנן פעולות שמצריכות קורס נוסף (על בסיסי), כפי שרופא יכול לבצע פעולות מסוימות בתחומו ועליו להתמחות בכדי לבצע פעולות אחרות. הסיעוד והרפואה נחשבות נישות שיש לכל אחת מהן מידה מסוימת של ייחודיות משום שאין גבול כמה אפשר ללמוד ולבצע חלוקת עבודה בין מי שלומד בכל חייו. לא די לדעת רק את הפעולות הסיעודיות המותרות ,יש להכיר את כל התהליך הסיעודי כאשר אותם פעולות רלוונטיות לשלב המכונה שלב התערבות.

שלבי התהליך הסיעודי

התהליך הסיעודי
1- איסוף מידע – אומדן/הערכת מצב, תשאול, בדיקות.
2- ניתוח המידע – לצורך קביעת אבחנות סיעודיות.
3- גיבוש תוכנית טיפול סיעודית- 4- התערבות ויישום התכנית
א- הצבת מטרות סיעודיות. ב- בחירת סוג הטיפול. ג- רישום הוראות סיעודיות ד- פיתוח תכנית טיפול סיעודית.
5- שלב הערכה … בדיקת היעילות וביצוע התאמות ושינויים לתוצאות, וחזרה על כל השלבים במידת הצורך.

לצורך קביעת אבחנות סיעודיות. לאחר שהמידע נאסף בכלליות ושומעים את התלונות ישנם אומדנים יותר ספציפיים מותאמים לתלונות לסימנים וסימפטומיים שמעוררים חשד, מכיוון שיש המון בדיקות שלב זה של בחירת הבדיקה הנכונה לאבחון הבעיה הינו שלב שמצריך חשיבה וידע רחב מעבר לידע בסיסי לעירוב צוות רב מקצועי לאבחון של מחלות לפני שהן יחמירו.

סימנים חיוניים מהווים בסיס ראשוני להבחנות: לחץ דם, דופק, חום ,כאב.

נוסף ישנם אומדנים יותר ממוקדים בבעיות הספציפיות.

למשל אם יש חשד שהמטופל חווה פגיע מוחית ישנו מבחן של המצב המנטאלי, אומדן תפקודים מוטוריים, סנסורים, של העצבים הקרניאליים. ומבחן רמת הכרה.

ישנם נהלים לביצוע של אומדן סיכוי לפתח פצעים, אומדן נפילה למי שאשפוזו מתארך או בביקור בית אצל אשם שאיננו נייד, או שלא שולט בצרכים והסיכון מפצע זיהומי גדל. גם במקרה שהמטופל מצוי בסיכון לחלות ישנה נקיטה באמצעים למניעה ישנה חלוקה לרמות מנע, כאשר חלקן מייצגות מניעה מוקדמת וחלקן מניעת הסיבוכים.

רמות מנע

מניעה ראשונית (Primary prevention)מטרתה הפחתת החשיפה לגורמי סיכון, או מניעת המחלה על ידי יצירת חסינות אישית. המניעה הראשונית אפשרית אימוץ אורח חיים בריא, חיסונים, טיפול תרופתי מונע כלל בתוכו מתן תוספי מזון למיניהם. במניעה ראשונית נדרשת האוכלוסייה לעיצוב לשנות הרגלי חיים אחרים; הימנעות מעישון, הימנעות מחשיפה יתרה לשמש, תזונה נכסים, נהיגה נכסים, ביצוע פעילות גופנית קבועה. משתמש פעולות מניעה ראשונית הכוללות הימנעות מעישון, פעילות גופנית, תזונה נכסים, חיסונים ונהיגה זהירה – לא יכול להפחית בכ -50% את שיעורי התמותה המוקדמת – עוד הלאה מבצעים פעולות אלה.
מניעה שניונית (Secondary prevention)מטרתה גילוי מוקדם ואיתור המחלה או המכון הסיכון וההתמקמות שלהם באזור יכול להיות מסוגל, על מנת לשנות את מה שהייתה המחלה. נעשות בדיקות שונות (בדיקות דם, לחץ דם, הדמיה וכדומה) מטרות להביא לגילוי מוקדם של מחלות. למניעה ראשונית משקל רב יותר מידע מניעה שניונית.
מניעה שלישונית (Tertiary prevention)נעשית על ידי התערבות אחרי הופעת המחלה ומטרתה הפחתת הסיבוכים וצמצום השלכותיה של מחלה מפושטת.

הסרטון הבא מסביר על רמות מנע:

ישנן בדיקות עוד יותר ספציפיות של ניטור מעבדתי של ערכים תקינים של רכיבים שמופיעים בדם כחלק מתוצרי לוואי, תוצאה של תמס שריר פגיע בכבד או לב ופליטה של חומרים, או פגיע באיבר שמפנה חומרים כמו כליות, או שמפרק כמו כבד, פגיע באיבר שסופג שתיצור חסר, או בבלוטה הורמונאלית שתשבש איזון.

לכל אורך הדרך מתעדים את הנעשה, ללא תיעוד מסודר של בדיקות יהיה קשה להתקדם, ישנן שיטות שונות לתיעוד.

SOAP NOTES

DEAR Focus Charting

oriented recording

Kardex Chart

אומדן- ADL- Activities of Daily Living

reports