מתן חמצן/ הנשמה

הנשמה מתבצעת עם ידי הזרמת חמצן בלחץ שנמהל באוויר החדר, ישנם קריטריונים כמותיים וקריטריונים לקביעת סוג ההנשמה הם:

  1. האם היא פולשנית- חולה אשר מחובר לצינור שעובר דרך הפה או מוחדר דרך הצוואר נחשב חולה מונשם. חולה שלא עבר פרוצדורה כזאת נחשב מקבל חמצן או מחובר לחמצן אך לא נחשב "מונשם"
  2. לחץ חיובי או לחץ שלילי.
  3. האם ההנשמה מבוססת על לחץ או על נפח.

חיבור בסיסי לחמצן:

מתן חמצן בבית חולים.

בבתי חולים ישנה צנרת עם 3 פתחים, האחד לניקוז (שאיבות) אחד לחמצן ואחד לאוויר. הצנרת מגבילה את המטופל לשכיבה במקום אחד ולכן ישנם גם בלוני חמצן בהישג יד. השימוש בצנקת על ידי מתג שניתן לגלגל להעלאת כמות החמצן, מתארים את הספרות כליטרים חמצן כאשר כל ליטר מוסיף 4% חמצן לרמת החמצן שבאוויר החדר (20.9). כאשר מעלים מעל 8 ליטר מתקבלים יחד עם אוויר חדר 52% וזה כבר מצב שהחמצן טוקסי ולא טוב להיות בו לאורך זמן.

הגברת לחץ של הנשמה בחמצן.

אח מוסמך רשאי לתת עד 4 ליטר (ריכוז) חמצן, הריכוז הזה יעיל במשקפי חמצן, משקפי חמצן נקראו משקפיים משום שהן מתלבשות על האזנים, במסכת רזרבואר מתן של פחות מ5 ליטר לא אפקטיבי.

חמצן ניתן דרך מיכל שמכיל מים אלו מאפשרים להגדיל את אחוזי הלחות. אותו מחברים לצנרת חמצן, לאחר חיבור לשים מדבקת זיהוי מטופל ולרשום תאריך הכנסה או תאריך החלפה. לשם כך יש להצטייד בטוש בלוי מחיק. היות והמטופל מחובר לצנרת כאשר צריך לנייד את המטופל צריך קבל מאריך, או לנתק אותו ולחבר אותו לבלון נייד. ישנה גם מסכת אינהלציה אשר מתחברת לאוויר בלחץ 5

הנשמה בתכנית הנשמה תצריך שיתוף פעולה יותר משמעותי מאשר מתן חמצן רציף.

(ניקוז הפרשות לחולה עם חשש לאספרציה)

הנשמה פולשנית

ישנן תבניות שמתאפשרות גם ללא הנשמה פולשנית אך מצריכות מסכה סגורה בכדי ליצור מעגל סגור. החסרון במסכה שהיא מוגבלת לחולים שמשתפים פעולה בכדי שלא תהיה אספירציה (שאיפת נוזלים וקיא) בשלב שהחולה מטושטש או מורדם ומצבו פחות יציב נדרש צנרור (החדרת צינור).

אינטובציה/ צינרור, כך מחדירים צינור דרך הפה, מקובל להחדיר דרך הפה משום שבאף יש חלל צר יותר וחשש לסינוזיטיס. לאחר החדרת הצינור ישנה בלונית שתפקידה למנוע כניסת הפרשות וליצור מעגל סגור. שימוש ממושך בטובוס בעייתי משום שחלל הפה מתייבש ואז מקובל לבצע פיום קנים.

פיום קנים מתבצע בידי רופא, וגם שליפתו מצריכה אישור והכשרה, אך יש להכירו על מנת לסייע לו במצבים שונים.

(התקנת הפיום (רופא מבצע

מכונת הנשמה

מכונות הנשמה מחוברות למחשב וניתן לפקוד עליהן לבצע הנשמה על פי תבנית פעולה מסוימת. התבנית מבוססת על מדדים שנקבעים על ידי מפעיל מכונת ההנשמה והם:

תוכנית ההנשמהMode
ריכוז חמצןFIO2
לחת בסוף אסקפיריוםPeep
אקספיריום – אנספיריום יחסFlow / I:E ratio
קצב נשימותRate/minute.
נפח שמוחדר בכל נשימהTV) Tidal volume)
 Alarms

הנשמות על פי לחץ- מדדים של לחץ

ניתן להפעיל מכונות שמנשימות על פי נפח קבוע / על פי לחץ קבוע או על פי בקרה כפולה. הייתרון של הנשמה על פי לחץ זה שיש פחות סיכוי לנזק לריאות כתוצאה מניפוח מוגזם, החסרון שחולה עם בצקת יוצר לחץ בריאות שאינו לחץ של אוויר אלא נוזלים ואז הקריטריון של נפח יותר בטוח.

לחץ חיובי או לחץ שלילי: נקבע לפי פרמטר PEEP

PEEP- positive end expiratory pressure

PEEP- זאת תוספת לחץ שמאפשרת לשמר לחץ מסוים גם בסוף הנשיפה (כשהלחץ ברמה הנמוכה ביותר) לחץ זה משמש למטרות שונות כמו למשל: סילוק נוזלים מהריאות, למנוע תמט, סיוע בנשימה וחלופה להגברת רמת חמצן.

PIP- Peak Inspiratory Pressure

הלחץ המקסימאלי המופעל בשיא השאיפה.

CPAP-continuous positive airway pressure- לחץ אוויח חיובי רציף

שימוש לא פולשני בטכניקת PEEP

BIPAP- bi-level positive airway pressure- לחץ אוויר חיובי דו שלבי.

שימוש לא פולשני בטכניקת PEEP עם חלוקה לשתי דרגות לחץ בשני שלבים שונים, השלבים הם:

  • IPAP= inspiratory positive airway pressure
  • EPAP= expiratory positive airway

רמת הרגישות של מכונה לנשימות המטופל:

תבניות פעולה שמתאפשרות גם ללא הנשמה פולשנית:

PS- pressure support

PS- תכנית של מתן לחץ חיובי בזמן שאיפה בכדי לסייע למטופל שמתקשה- יכול לסייע לגמול מטופל ממכונת הנשמה, מחייב מעורבות של מטופל ויכולת לנשופ נשימות ספונטניות.

CMV- Controlled Mandatory Ventilation

CMV- מכונה מופעלת ללא סנכרון עם נשימות המטופל על פי קריטריונים של קצב ונפח קבועים.

A/C- Assist/Controlled Mandatory Ventilation

A/C- מגדירים קצב ונפח קבועים, אם המטופל מתחיל נשימה המכונה מצטרפת אליו ומשלימה אל אותו הנפח, פעולת המכונה חוסכת בעבודת שרירים למטופל ומכאן הייתרונות והחסרונות.

SIMV- synchronized intermittent mandatory ventilation

SIMV- השיטה המקובלת ביותר מכונה מנשימה בקצב ונפח קבועים, אך במידה והחולם נושם לא מתערבת ניתן להוסיף PS לסייע לו בלחץ בשאיפה.

PC- pressure control ventilation

PC- הנשמה בלחץ קבוע למטופלים שלא נושמים (ללא סנכרון עם נשימות המטופל).

Negative Pressure Ventilation

נשימה בלחץ שלילי (במקום להגדיל לחץ ולהזרים אוויר, מושכים את הדופן ויוצרים תת לחץ ששואב את האוויר לריאות, הנשיפה מתבצעת לבד על בסיס האלסטיות של הריאות שהתנפחו עד גבול, מסייע לחולים במחלות קשות כמו COPD וCF (ציסטיק-פיברוזיס) לסילוק הפרשות, מסייע גם לשקם תמט ריאה. התנאי שהחולה ישתף פעולה ושהצלעות שלו יהיו עמידות ללחצים.